Često postavljana pitanja

Reklamiranje na internetu ili posedovanje WEB sajta je sada obavezno za svaki start-up, uspešan biznis i svakog ko želi da se bavi online prodajom. Internet marketing je u igri već godinama i NE namerava da ikad izađe iz nje.

Reklamiranje preko društvenih mreša je dobro, ali za ozbiljnije klijente koji žele da svoj biznis podignu na viši nivo svakako je WEB sajt obavezan, jer je on ogledalo Vaše kompanije. Da li ste nekad ocenili poslovanje neke kompanije za koju prvi put čujete na osnovu izgleda njihovog WEB sajta ili Logo-a ? WEB sajt znači poslovnost.

U skladu sa Vašim željama i potrebama i komplikovanosti same izrade WEB sajta određuje se cena. Neke osnovne informacije o ceni možete pogledati ovde. Naravno kao i u svakom poslovanju moguća je korekcija cene kao i svaki dogovor oko daljeg održavanja WEB sajta.

Odgovor na ovo pitanje nije tako jednostavan, zapravo, određivanje cene web sajta je prilično kompleksno jer zavisi od mnogo faktora kao što su: kvalitet izrade, vrsta web sajta, načina prilagođavanja administrativnog dela, kompleksnost grafičkog dizajna, funkcionalnost i vreme potrebno za osmišljavanje i implementacije funkcionalnosti, broja jezika, kompleksnost i broj stranica, količina i način prikaza sadržaja, broja obrađenih fotografija, prilagođavanja za Internet pretraživače (SEO) kao što su Google, Yahoo i sl. Takođe, svaka ozbiljna firma ili pojedinac koji vodi računa o svom predstavljanju i poslovanju na Internet-u i tome pristupa ozbiljno, izradu web sajta neće započeti bez prethodno urađene projektne dokumentacije ili bar bez određenih konsultacija, a koja su kao takve sastavni deo prosesa izrade jednog web sajta. Vreme provedeno na izradu detaljne projektne dokumentacije ili na konsultacije utiče na ukupno vreme izrade web sajta, a samim tim i na njegovu cenu.

Kao što prilikom kupovine npr. automobila nelogično i besmisleno je pozvati određeni auto plac koji u svojoj ponudi ima veliki broj automobila i postaviti im pitanje "Koliko košta auto?", a da prethodno nismo odlučili koji automobil želimo po pitanju: planiranog budžeta, modela, godišta proizvodnje, pređene kilometraže, stanja i sl. Tako je i nama veoma komplikovano odgovoriti na pitanje "Koliko košta web sajt", a da prethodno nismo upoznati sa time šta klijent tačno želi. Slična pravila važe za bilo koji drugi proizvod ili uslugu, jer cena nečega zavisi od mnogih parametara.

Nakon dogovora sa Vama naši grafički dizajneri i web dizajneri dostavljaju grafički predlog WEB sajta. Ukoliko Vam se predloženi dizajn ne sviđa, spremni smo da radimo ispravke i izmene sve dok ne budete u potpunosti zadovoljni.

Prosečno vreme nakon konačnog dogovora sa Vama da se sajt završi i bude ON line je od 7 dana za jednostavniji sajt i do 30 dana za sajt kao što je kupovina preko interneta ( WEB SHOP ).

Kompletan tekst kao i fotografije, grafikone i ostali sadržaj koji želite da prikažete na sajtu, morate nam dostaviti u nekom prihvatljivom formatu. Naša briga je funkcionalnost sajta, grafički izgled i raspored tekstualnih i grafičkih elemenata na sajtu.

Da, možemo promeniti sadržaj na Vašoj WEB stranici. To radimo besplatno 15 dana po završetku projekta. Sve ostale potrebe za izmenama podataka na Vašoj WEB stranici naplaćujemo po dogovoru, jer izmene podataka nisu uračunate u cenu izrade WEB sajta.
Cene održavanja WEB sajta možete pogledati ovde.

Naravno, ukoliko imate potrebu za tom uslugom, mi Vam uvek stojimo na raspolaganju. Mnogi naši klijenti često poistovećuju održavanje web sajta sa ažuriranjem sadržaja na web sajtu, a što, u principu, nije isto. Pod ažuriranjem sadržaja na web sajta spada dodavanje, izmena i brisanje sadržaja na web sajtu. Npr. dodavanje nove vesti, novog proizvoda ili kreiranje nove stranice.

Dok pod održavanjem web sajta spadaju sve aktivnosti koje služe da web sajt uvek i neometano funkcioniše, pod održavanjem spada i praćenje rada web sajta, zaštita od "Hakera", kreiranje redovnog backup-a (rezervne kopije), ažuriranje (update) jezgra web sajta kao i pratećih dodataka (pluginova), praćenje log fajlova... U sklopu održavanja web sajta i u cilju što bržeg otkrivanja eventualnih problema, za sve svoje korisnike kojima pružamo uslugu održavanja web sajta uveli smo uslugu web sajt monitoringa. Monitoring je sistem zasnovan na skupu hardvera i sofvera koji su jednim delom instalirani na udaljenom web serveru, a dok se drugi deo sistema nalazi u našim prostorijama. Monitoring sistem u određenom vremenskom intervalu (svakih 15 minuta) vrši proveru web sajtova koji se preko sistema na taj način konstantno prate 24/7.

Vi kao naš klijent u svakom trenutku i iz bilo kog razloga možete odustati od izrade web sajta ili aplikacije. U slučaju da mi nismo utrošili određeno vreme na pripremi Vašeg projekta ili da prilikom pripreme nismo imali nikakvih finansijskih troškova, kao i da od Vaše uplate nije prošlo duže od šest meseci, mi ćemo Vam uplaćeni novac vratiti u celosti. Prilikom izrade svih naših projekata trudimo se da klijent u toku izrade uvek bude informisan šta smo i koliko uradili (jedan od načina je i postavljanje web sajta na naše dev servere da bi klijent mogao da prati tok izrade) i da u dogovoru sa klijentom vršimo određene izmene i korekcije u toku same izrade. U slučaju da klijent iz opravdanih razloga ne bude zadovoljan načinom izrade, komunikacijom ili gotovim proizvodom, mi ćemo uplaćeni novac vratiti klijentu u celosti.

U slučaju da klijent iz bilo kog neopravdanog razloga odustane od započetog projekta, proces izrade web sajta ili aplikacije se u potpunosti prekida bez mogućnosti povraćaja novca koji je prethodno uplatio. Pod odustajenjem od projekta podrazumeva se usmeno ili pismeno obaveštenje o tome od strane klijenta, kao i neaktivnost klijenta u vezi projekta u periodu dužem od šest meseci.

Napomena: Vodimo se pretpostavkom da je svaki naš klijent unapred upoznat sa uslugom koja mu je potrebna i za koju nas angažuje. U situaciji da to nije slučaj, tj. da klijent nije upoznat sa tehničkim i funkcionalnim mogućnostima, mi ćemo se uvek potruditi da svakog našeg klijenta, i na njegov zahtev, što detaljnije upoznamo sa tehničkim detaljima, planiranim aktivnostima, mogućim ograničenjima, kao i sa finalnim rezultatima koje može da očekuje. Ne snosimo nikakvu odgovornost u slučaju da klijent naruči bilo koju našu uslugu ili proizvod, a da kasnije utvrdi da to nije ono što mu je potrebno ili da ne funkcioniše u skladu sa njegovim očekivanjima. Ako niste sigurni koje ćete rezultate postići Vašim zahtevom ili ne znate kako će na kraju izgledati Vaš finalni proizvod ili usluga koju ste ugovorili sa nama, preporučujemo da se prethodno konsultujete sa nama. Biće nam drago da Vam sve detaljno obrazložimo i objasnimo i da na taj način smanjimo ili uklonimo mogućnost nesporazuma ili greške.

U vremenu kada se sve više poslova obavlja online, tj. preko Interneta, ne postoji razlog da i pružanje naših usluga ne bude ostvareno na taj način. Sa mnogim našim klijentima nismo imali zadovoljstvo i priliku da se uživo sretnemo, ali to nije bio razlog da oni ne dobiju uslugu i kvalitet koju su zahtevali. Naravno, uvek preporučujemo ako ste u blizini i ako imate mogućnosti da dođete do nas, da se tom prilikom lično upoznamo i popričamo, da vidite ko smo mi, čime se tačno bavimo i da se pritom uverite u našu ozbiljnost i profesionalnost. Na taj način možemo zajedno i veoma efikasnije da prođemo kroz sve apekte Vašeg budućeg projekta, jer se time prilično lakše i realnije mogu demonstrirati eventualne mogućnosti, naši predlozi, preporuke i ideje u vezi samog projekta. Sigurno je da se u direktnom razgovoru uvek lakše i preciznije može doći do toga šta Vam je tačno potrebno, a šta ne, kao i do kvalitetnijeg i funkcionalnijeg konačnog rešenja.

Hosting je najprostije rečeno prostor koji iznajmljujete za postavljanje svog sajta. Možete ga zamisliti kao udaljeni hard disk koji ste zakupili na određeno vreme. Postavljanjem (upload – om i podešavanjima) svog sajta na taj hard disk, sajt postaje vidljiv svim Internet korisnicima. Od njega zavisi dostupnost i brzina Vašeg sajta. Zbog toga je jako bitno pogledati karakteristike hosting paketa koji uzimate za Vaš sajt.

U cene naših paketa NIJE uračunat zakup domena i hostinga, a orientacione cene hostinga i domena možete pogledati ovde.

Domen je najprostije rečeno, adresa ili ime Vašeg sajta ( domen sajta koji trenutno čitate je plantazasajtova.com ).

SSL sertifikat i HTTPS protokol omogućavaju enkripciju komunikacije, odnosno sadržaja koji putuje od servera do web browsera posetioca i obratno. Time se onemogućava zloupotreba, kao na primer prisluškivanje ili maliciozne modifikacije sadržaja koji putuje internet mrežom.

Korišćenje HTTPS protokola i SSL sertifikat na domenu je takođe već neko vreme jedan od parametara za rangiranje sajtova na Google internet pretraživaču. Do sada je to bilo sa izuzetno malim uticajem, međutim Google kompanija planira da pojača uticaj ovog parametra na rangiranje sajtova, u bliskoj budućnosti.

Osnovni cilj svake WEB stranice je da bude pronađena po svom imenu i po ključnim riječima koje opisuju njenu djelatnost te da po tom principu bude pozicionirana što bolje, po mogućnosti na prvoj stranici pretraživača, a još bolje od toga je samo prvo mjesto na prvoj stranici npr. Google-a. Top pozicije na pretraživačima su jedan od najbitnijih faktora uspeha svakog sajta i poslovanja na Internetu, a za to je odgovorna SEO optimizacija.

Optimizacija sajta i rangiranje nije instant stvar nego je potrebno određeno vreme da Vas pretraživaš doda u svoju bazu pretrage i na osnovu Vašeg sadržaja rangira.

Responsive dizajn omogućava optimizovano prikazivanje, jednostavno korišćenje, čitanje, i kretanje kroz veb sajt koji će biti pregledan na različitim uređajima (npr. tablet, mobilni). Zapravo to je tehnika koja nam omogućava da jednu WEB stranicu možemo pregledati na raznim uređajima različitih rezolucija. Pregledanje WEB stranice koja nema responsive karakteristike na uređajima sa manjom rezolucijom može biti neugodna ili potpuno ne funkcionalna.

Kontakt forma je obrazac na Vašem web sajtui u koji posjetioci mogu da upišu svoju e-mail adresu, ime, prezime, kontakt telefon i druge podatke koje Vi zahtevate da bi se na taj način prijavili na Vašu e-mail listu ili Vam poslali e-mail.

Web shop ili online prodaja je danas najprofitabilniji oblik trgovine. Osnovni razlog za to je jednostavnost i niski troškovi poslovanja u odnosu na klasičnu (offline) trgovinu. Online trgovina je otvorena 24 sata dnevno, svaki dan, tokom cele godine. Za otvaranje online prodaje troškovi su neuporedivo manji, a potencijali daleko veći od fizičke trgovine.

Web shop je prioritet svakog trgovca koji hoće da napreduje i ostvaruje profit uz minimalne troškove. Zarada na internetu zahteva upornost i entuzijazam, ali se uloženo uvek višestruko isplatiti.

Posetilac na stranici web shop-a može:
- da se detaljno informiše o svim pojedinostima u vezi ponude,
- pregleda i izabere proizvod,
- proizvod stavi u korpu,
- pokrene proces plaćanja na “virtualnoj kasi”,
- poruči proizvod na željenu adresu bez dolaska do Vas.

Naše iskustvo, veštine i stručnost za vaš profit.

Plantaža sajtova
Prikupljanje podataka

Imate pitanje za nas? Potrebna Vam je neka od naših usluga? Želite poslovnu saradnju ili pak zaposlenje? Ne oklevajte i kontaktirajte nas u bilo kom trenutku. Stojimo Vam na raspolaganju!

#

01. ULTRA BRZA PODRŠKA

Uvek smo spremni da Vam pomognemo i posvetimo Vam se maksimalno kako bi bili što zadovoljniji. Srećan i zadovoljan klijent je ono čemu težimo.


02. 24/7 SMO DOSTUPNI

03. PROFESIONALNI PRISTUP

#